logo
musik repa replokal toppbild

Innan inspelning

Innan ni går i studion eller trycker på record i inspelningsprogrammet är det ett par saker ni bör tänka på. Ägna tid åt förberedelserna så sparar ni både tid och pengar.

En bra låt är grunden

Det viktigaste av allt är att ha en bra låt. Att spela in en halvtaskig låt i förhoppning att prylar och pluggar ska göra den bra är att jämföra med att titta på en dålig film på världens bästa och dyraste hemmabiosystem. Är låten inte bra och färdig innan ni går in i studion kommer den inte heller att bli bra när ni spelar in den. Genom att arbeta med grundmaterialet blir allt övrigt jobb mycket enklare och resultatet kommer att bli bättre. All tid ni lägger på förberedelser är tid ni vinner i studion och även senare när ni ska mixa låten. Läs om hur man kan skriva en låt under ”Att skriva låtar”.

 

Repa

Repa ordentligt. Om inte alla kan sin del av låten finns det risk att dyrbar studiotid försvinner helt i onödan. Även om ni spelar in hemma och har all tid i världen tenderar inspirationen att tyna bort vid för många tagningar och då kan det vara svårt att ladda om. Så repa ordentligt så går allt smidigare.

 

Arrangemang

En annan sak som är skönt att slippa ägna sig åt i inspelningsfasen är diskussioner om arrangemanget. Till exempel när gitarrerna ska komma in, hur sången ska läggas och så vidare. Här kan det vara bra att hämta inspiration från andra låtar. Lyssna på hur andra gör och plocka det du tycker låter bra. Om du vet en bra brygga eller ett schyst intro i någon låt så låt dig inspireras utifrån det.

 

Förproduktion

Ytterligare ett sätt att förbereda inspelningen är att gör en förproduktion. En förproduktion är en inspelning där ni testar arrangemanget hör om det låter tight eller om något sackar efter eller liknande. Spela in på mobilen, ljudkvaliten spelar mindre roll i det här skedet, det viktiga är att ni belyser eventuella brister och garderar er mot dessa innan det blir skarpt läge.

 

Spela in efter klick

Alla inspelningsprogram har en funktion som kallas för click track (eller klick på svenska). Klicket går att ställa in efter hur många BPM (beats per minutes) låten går i och fungerar som en metronom. Vet man inte vilken BPM låten har så finns det ofta funktioner i inspelningsprogrammet där man kan antingen på musen eller på tangentbordet hålla takten så att programmet kan analysera tempot. Är du ovan att spela till klick är det bra att öva lite så att du känner dig bekväm med det.