logo

Att spela live

Inför ett gig är det många praktiska detaljer som behöver stämma. En tumregel är att inte förvänta sig att någon annan fixar allt. Se till så att ni själva har koll så att allt flyter på när det är dags. 

Soundcheck eller linecheck

Förhållanden gällande soundcheck kan se olika ut beroende på var ni spelar. På vissa ställen får ni genomföra en regelrätt soundcheck med en ljudtekniker som kollar så att allt låter bra och alla instrument kommer fram i lokalen. Ibland finns inte den möjligheten. I så fall ska ni åtminstone försöka få till en linecheck, det vill säga kolla att utrustningen överhuvudtaget fungerar. Kolla upp vad som gäller på det ställe ni ska spela på.

 

Hålltider

Kolla med arrangören vilka tider som gäller. Till exempel när soundcheck/linecheck börjar, hur mycket speltid ni har och inte minst när det är er tur på scenen.

 

Stage plot

Stage plot är en ritning som visar vilka instrument, mikar och andra grejer ni kommer att använda er av och var på scenen ni vill att de ska stå. På så sätt är ljudteknikern förberedd när ni kommer och det kommer gå mycket smidigare att koppla in grejerna. Gör en stage plot och lämna till arrangören.

 

Backline

När ni har ett gig bokat ska ni kolla förutsättningarna i lokalen ni ska spela i. Vad finns det för befintlig backline, det vill säga vilken utrustning finns redan på plats, och vad behöver ni ta med er? Säg att ni till exempel ska spela på ett privat bröllop eller en fest. Då måste ni förmodligen ta med er allt som behövs för en konsert. Om ni däremot ska vara på ett spelställe så kanske det räcker med en effektpedal. Alltså, ta reda på vad som gäller i god tid så slipper ni jobbiga överaskningar. Tänk på att ni som har en studiecirkel hos studiefrämjandet ofta har möjlighet att låna utrustning till gig.

 

Viktiga småsaker

På en spelning kan det vara lätt att glömma småsaker som gör giget lättare. Det mesta går att låna från andra band med det är skönt att slippa springa och ragga stämapparat och plektrum in i det sista. Vet du att du kommer behöva en handduk eller en flaska vatten efter ett par låtar, ta med det.