logo
skriva skapa toppbild

Låtens komponenter

Komponenter

 

Det bör poängteras att detta är inte några allsmäktiga definitioner, utan detta är en standardisering av hur snitt-låten ser ut.

 

Intro

Det sägs att man som låtskrivare har 20 sekunder på sig att få lyssnarens intresse vilket gör introt till den viktigaste delen. I introt presenteras de flesta instrument som kommer vara med i låten. Lyssnaren ska ha full koll på tonart, tempo och takt. Temat, någon melodislinga eller ett sound för hela låten får gärna också presenteras här.

 

Vers

I versen sjunker energin lite och sångaren presenterar texten. Berättelsen börjar och instrumenten får lägga sig i bakgrunden. Om versen blir för lång och enformig kan du plocka in ett eller flera instrument allt eftersom.

 

Brygga

I bryggan ska det byggas upp förväntningar inför extasen som är refrengen. Ett crescendo, det musikaliska uttrycket för tilltagande ljudstyrka, eller en tempoökning passar bra i bryggan som ett uppbyggande till refrängen.

 

Refräng

Här smäller det. Refrängen är det lyssnaren ska kunna nynna på efter lyssnandet. Det betyder givetvis inte, så vida det inte är schlager att det ska vara en allt för enkel melodi. Tänk gärna ett steg längre än gängse harmoniseringar. Grundförutsättningen är att energinivån maxas.

 

Stick/Mellanspel

Sticket kan vara lite hur som helst. Det viktiga är att det bryter av låten genom att tillexempel byta tonart, sänka eller höja tempot eller bara ändra karaktären på låten. Sticket dyker i regel bara upp en gång i låten.

 

Outro

Är lite som ett intro fast i slutet. Kan i många fall vara just introt låten avslutas med.

 

Hook

En hook är en detalj som gör att lyssnare känner igen och kommer ihåg låten. Det kan vara ett sound, ett riff eller ett speciellt ackord eller melodi. Exempel på tydliga hooks är introt i "Smoke on the water" med Deep Purple, effekten på gitarren i "Living on a prayer" med Bon Jovi, introt i låten "Big in Japan" med Alphaville, sångstilen på Amy Winehouse i låten "Rehab", med mera.