logo

Utveckla din förening

Är du med i en förening – eller kanske skulle vilja starta en? Studiefrämjandet är en bra samarbetspartner till föreningar och nätverk.

Sveriges myllrande föreningsliv är grunden till vår demokrati. I vårt uppdrag från staten ingår att stötta det lokala föreningslivet och det är vi stolta för. Hos oss kan du och din förening få mycket hjälp och stöd, med allt från praktiska frågor till kompetensutveckling för styrelse och ledare.


Samarbeta med oss

Planerar ni till exempel en utbildning, en föreläsning, ett evenemang eller en festival? Ta då kontakt med oss så tidigt som möjligt - redan på idéstadiet - så kan vi hjälpas åt till att bolla idéer. Vi har mycket kunskap kring arrangörskap och vi har ett brett nätverk som vi kan ta hjälp av. Ju tidigare kontakt, desto bättre stöd!


Föreningsutveckling

Det finns vissa formella krav på en förening och som ny förening kan ni lära er mer om detta hos oss. Även de föreningar som varit i gång en längre tid kan behöva fräscha upp sina kunskaper. Vi ordnar både kurser, studiecirklar och föreläsningar i föreningsutveckling, valberedningskurser och ekonomi för föreningar.

 

Medlemsmodellen

Vi har stor vana av att hjälpa föreningar som fastnat i gamla hjulspår, föreningar som har svårt att rekrytera nya medlemmar och nå nya målgrupper.
Läs mer om vårt studiematerial Medlemsmodellen

Föreningen från idé till praktik

Boken ”Föreningen – från idé till praktik” berättar om vilka idéer som ligger bakom demokratiska föreningar och ger tips om hur man kommer igång med föreningsbildande. Den är enkel, grundläggande och en bra introduktion för alla som vill starta förening.
Läs mer om boken Föreningen från idé till praktik 


Ledarutveckling

Vi anordnar regelbundet ledarutvecklingskurser för cirkelledare och ledare hos våra 19 medlemsorganisationer. Här arbetar vi med kortare föreläsningar varvat med gruppövningar.

Läs mer om vår ledarutveckling på cirkeln.nu, vår webbsida för cirkelledare