logo
En famn full med blomkål.

Studiefrämjandet på Bok och bibliotek

Hur kan fiskar, andelsjordbruk och matsvinn hjälpa oss ur klimatkriserna? Välkommen till våra två montrar och till Trädgårdsscenen för att ta del av hur vi tillsammans kan förbättra världen.

I år slår Studiefrämjandet på stortrumman och medverkar på två av Bok & biblioteks temaavdelningar, nämligen ”Mat & Trädgård” och ”Staden”.


I vår monter på Mat & Trädgård handlar det om stadsodling, mat och olika sätt att bekämpa klimatkriserna. Vi har flera gäster i vår monter som berättar om odling av både blommor, grönskar och bin. Du har möjlighet att bland andra träffa:

- Trädgårdsamatörerna i Göteborg
- Pär Svensson från restaurangen Upper House som ger två föredrag på Trädgårdsscenen under rubriken ”Biodling på världens tak” och finns sedan i vår monter och berättar vidare om biodling.
- Camilla Danielsson, författaren till boken ”Känn Trädgården”, som berättar om praktperenner.

- Jenny Harlen från Bokashi.se som demonstrerar hur en gör egen jord med bokashikompost.

- Martin Hollmer, mataktivist samt aktiv i föreningen Resursrestaurangen, som demonstrerar hur en syrar grönsaker!  


Du möter dem i vår monter och på vår trädgårdsscen.

Se hela scenprogrammet här

Och som alltid har vår studiecirkel Kulturen byggt den fantastiska idéträdgården. I år har Tony Johansson, som vann Trädgårdskampen 2015, varit med och fyllt vår monter med kragpallar och grönsaker i långa rader. I vår monter möter du honom och de andra cirkeldeltagarna som kan ge dig goda råd om rosor, rådjurssäkra växter, kloka gummors örter och användbart ogräs.

 

I anslutning till oss hittar du våra medlemsorganisationer Svenska Jägarförbundet, Svenska koloniträdgårdsförbundet och Sveriges Ornitologiska Förening. De bjuder på viltkött, berättar om hur du kan ta jägarexamen, fåglarnas betydelse i staden och om odling.

 

På lördag förmiddag kan du få vet mer om andelsjordbruk och köpa grönsaker från föreningen Andelsjordbruket som också hälsar på i vår monter.

 

Temaområdet Staden

Studiefrämjandet finns också på nya temaområdet Staden där vi har bjudit in våra samarbetsföreningar för att skapa aktiviteter på tema stadsutveckling. Här kan du träffa:

 

 • Föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg som vill att vi delar med oss av prylar, boende, tid, yta och kunskaper. De visar upp en karta över kollaborativa platser där du som bor i Göteborg kan börja dela med andra. (Lördag)
   
 • Resursrestaurangen visar och informerar besökarna om matsvinn! De erbjuder också en enkät som folk kan fylla i för att få chansen att vinna en påse med "fint matsvinn". (Torsdag kl. 12-15 samt söndag kl. 10-15)
   
 • The Foodprint Lab berättar om Grow Gothenburg för att folk ska få lära känna stadsodlingsrörelsen och bidra till att få den att växa! Gothenburg-plattformen är en matchmaking-tjänst för odlare att hitta odlingsbar mark. Föreningen visar även upp och informerar om den karta över stadsodlingsrörelsen i Göteborg som de tagit fram samt delar ut broschyrer med råd kring odling i anslutning till hemmet. (Lördag)

 • Stadsjord berättar om sin förening och visar en ”live-modell” av Aquaponics, fiskodling för hemmabruk.
   
 • Global Picnic presenterar sin vision - ett Göteborg fyllt av smaker och smakupplevelser där samhörighet och förståelse är vardagsmat och livets krydda är viljan att vara tillsammans – men också hur besökarna kan delta i deras aktiviteter som matmarknader, pop up-restauranger och afterworks. (Söndag)

 • Göthenburgo är den ideella föreningen som vill föra stadens, landets, världens människor närmare varandra. De gör TV-program med alla som vill, skapar turistkartor över Göteborgs 10 stadsdelar för att visa upp vad hela staden har att erbjuda och har precis dragit igång ett nytt filmprojekt. På stadenområdet kommer besökarna under fredagen kunna kika på några av deras filmklipp samt ta del av nummer ett i raden över turistkartorna, Lundby.

   
 • Graffitifrämjandet håller workshop och informerar om föreningens arbete på lördagen.

Kontaktperson

Kristina Eberth
Studiefrämjandet Göteborg - Mölndal
Telefon 031-19 25 30 , Mobil 070-619 25 36
kristina.eberth@studieframjandet.se