logo

Giftfri vardag på Bok & bibliotek

På Trädgårdsscenen, Bok & bibliotek 25-28 september, bjuder vi in till inspirerande samtal och föredrag om hållbar utveckling. Ethel Forsbergs programpunkt "Makt, plast, gift & våra barn" är kopplad till vårt senaste studiematerial "Giftfri vardag".

Giftiga ämnen hittas lika ofta i barnens plastleksaker som i smart elektronik. I blodprov från Svalbards isbjörnar hittas klädimpregneringsrester. Vi får i detta föredrag lyssna till Ethel Forsbergs egna berättelser om maktspelet inom triangeln kemi, ekonomi, politik.

 

Makt, plast, gift & våra barn

Ethel Forsbergs berättar i sitt föredrag och i sin bok om hur känsliga barn är för kemikalier. Med organ och hormonsystem under utveckling påverkas de under sina första fem år betydligt mer än vuxna av de kemiska partiklar som finns i luft, vatten och mat. Orsaken är att de andas, dricker och äter flera gånger mer än vuxna räknat per kilo kroppsvikt. Koncentrationen av kemikalier blir större i en liten kropp.

 

Ethel förklarar hur skärpt lagstiftning, myndigheter och bransch i samarbete ska kunna minska kemikaliernas skadliga verkan och hur ökad allmänbildning om kemiska ämnen i bostäder och i vardagsprodukter är nödvändig för den som tar ansvar för barns bästa.

 

Välkommen till föredrag om gifter i vardagen på Trädgårdsscenen lördag 27 september kl. 10.10 och 14.30, samt söndag 28 september kl. 10.50.

 

Ethel Forsberg har mångårig erfarenhet med frågor som rör miljö och kemikalier. Hon var under nio år generaldirektör på Kemikalieinspektionen och har dessutom arbetat med KFs utfasning av farliga kemikalier och arbetar idag som utredare på Region Gotland med frågor som rör säker hantering.

 

Giftfri vardag - ny studiehandledning lanseras

På Bok & bibliotek presenterar Studiefrämjandet senaste studiehandledningen Giftfri vardag, som bland annat utgår från Ethel Forsbergs bok. Är du sugen på att lära mer och starta en studiecirkel, så hittar du materialet i vår monter F01:08 bredvid Trädgårdsscenen!

 

Studiefrämjandets nya studiehandledning Giftfri vardag guidar genom den krångliga vokabulären och reder ut vad som är vad i mattillsatser, plaster och kemikalier. Du som vill läsa mer får tydliga hänvisningar till flera böcker och rapporter. Som huvudbok rekommenderas Ethel Forsbergs Makt, plast, gift & våra barn. Du som deltar i en studiecirkel hos Studiefrämjandet får köpa den till ett extra förmånligt pris.

 

Till våren bjuder vi in till föreläsningar och studiecirklar tillsammans med Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk. Håll utkik i vårt kalendarium!

 

Läs mer om studiehandledningen och ladda ner den här.

 

Studiefrämjandet på Bok & bibliotek

Vi håller till i monter F01:08 på avdelningen Mat & Trädgård. Där visar vi upp bredden av Studiefrämjandets spännande verksamhet och rika kursutbud inom natur, miljö och kultur.

 

Årets tema för bokmässan är Brasilien och regnskog. Ett av de teman vi lyfter är ”hållbar matproduktion”, vilken är kopplad till den ohållbara skövlingen av regnskog för att skapa betesmarker för västvärldens köttproduktion. ”Giftfri vardag” är ett annat tema vi väljer att lyfta på scenen och i montern.
Läs mer om Studiefrämjandet på Bok & bibliotek här.

Läs resten av scenprogrammen på Trädgårdsscenen och Mat & Trädgård här.