logo

Vägen till väggen - Grafitti

Release 25 april – Vägen till väggen - en handbok för alla som vill skapa öppna graffitiväggar.

Trots att graffiti brukar kallas för världens största konströrelse, saknar graffiti och gatukonst idag ytor att existera på. Vid en öppen vägg kan människor mötas och uttrycka sig. Det blir en kontaktyta mellan unga och vuxna, traditionella konstnärer likväl som graffitimålare kan stå sida vid sida.

25 april lanserar därför Subtopia, Graffitifrämjandet och Studiefrämjandet handboken som guidar om hur man framgångsrikt startar och driver öppna graffitiväggar. Handboken berättar om hur och varför man bör jobba främjande med konstformerna graffiti och gatukonst.

- Graffiti är en konstform som ofta attraherar unga som inte deltar som kulturutövare i samhällets övriga kulturutbud och Studiefrämjandet vill vara en arena för dem som vill utöva konstformen på ett lagligt sätt. Graffiti är en tillåtande, folklig konstform som ofta ifrågasätter normer och är ett alternativ till konsten inom de etablerade institutionerna, säger Johan Kellokumpu, Studiefrämjandet
 
Den 25 april släpps handboken, vilket firas med två öppna väggar där alla är välkomna att prova, lära och inspireras. Dagen börjar klockan 12.00 med workshops, färg, musik, guidade turer, fika och live-måleri.

 

Klockan 13.00 blåser vi en fanfar för releasen av graffitifoldern som skapats i ett samarbete mellan: Graffitifrämjandet, Studiefrämjandet, Subtopia och med stöd av European Culture Foundation.

 

Hugo Röjgård från Graffitifrämjandet, Karin Lekberg från Subtopia och Johan Kellokumpu från Studiefrämjandet berättar om boken och personer som idag driver öppna väggar kommer att tala om hur de gått tillväga.

- Vi hoppas att denna handbok kommer att hjälpa kommuner och andra att komma igång med arbetet kring öppna väggar, för varje kommun förtjänar en sådan öppen plats, säger Hugo Röjgård, Graffitifrämjandet
 
NÄR?
Lördag 25 april, klockan 12.00-16.00
 
VAR?
Subtopias område i Alby, Botkyrka.
• Stora Subtopiaväggen på Albyvägen 38 
• Lilla Subtopiaväggen utanför Rotemannavägen 10
• Release i Loftet, plan 5 på Rotemannavägen 10.

T-bana: Alby (röda linjen mot Norsborg)
 
VAD?
12.00-16.00 Stora Subtopiaväggen öppen för fri målning
12.00-13.00 Graffitiworkshop vid Lilla Subtopiaväggen med Jimmy Rosenholm
12.00-12.30 Guidad tur i Subtopias utomhusgalleri
13.00-14.00 Release av handboken för öppna graffitiväggar
14.00-15.00 Väggseminarium med talare från Härnösand: Alveola Ämtling, Snösätra: Daniel Rohlin och Fredric Sanabria, Nyköping: Robin Rudström
15.30-16.00 Guidad tur i Subtopias utomhusgalleri
15.00-16.00 Graffitiworkshop vid Lilla Subtopiaväggen med Jimmy Rosenholm

Läs hur du hittar hit och lite till på Subtopias hemsida