logo

Rör om i föreningen

Föreningsutveckling låter inte så upphetsande. Men det är nog vad många av Sveriges 200 000 föreningar skulle behöva. Medlemsmodellen är ett nytt sätt att utveckla er förening.

Läs också

8 frågor för fler medlemmar

 

Föreningsböcker handlar ofta om det organisatoriska – styrelse, stadgar, ekonomi... I Medlemsmodellen står den enskilde medlemmen i centrum.

 

”Hur ska vi få fler, aktivare och nöjdare medlemmar?” är frågan.

 

Detta perspektiv behövs, för även om svenskarna älskar sina föreningar, kan kärleken svalna. Att vara trogen samma förening hela livet är ingen självklarhet längre. Därför är det värt att ägna medlemmarna omsorg. Stadgar och protokoll i all ära, utan medlemmar, ingen varaktig framgång.

 

– Föreningar behöver fråga sig hur man kan nå nya intresserade och hur lätt det är att komma in som ny medlem. Det säger Agneta Fleischer som arbetar med pedagogiska frågor på Studiefrämjandet.

 

Minns när du var ny

Medlemsmodellen lämpar sig bra för studiecirklar, menar hon. Att samla en grupp, lägga dagordningen åt sidan och ägna sig åt de lite större frågorna kan vara både intressant och utvecklande.

 

– Alla har ju en gång varit ny medlem. Att minnas hur det var då är ett bra sätt att börja fundera över hur föreningen mår idag, säger hon.

 

Förhoppningsvis leder det till en nytändning som också innebär förändring. Därför avslutas handledningen med att gruppen får hjälp att göra en handlingsplan.

 

• Studiehandledningen till boken Medlemsmodellen innehåller diskussionsfrågor och övningar uppdelade på fem träffar.

 

• Boken Medlemsmodellen av Niklas Hill och Angeli Sjöström kan beställas på

www.trinambai.se

 

Text: Thomas Östlund