logo
Foto: Riksteatern Värmland
Foto: Riksteatern Värmland

ZOUQAQ Musik & skrivarworkshop

Workshopen utgår med hip hopen som grund för kreativt skapande. Skådespelaren Monirah Hashemi startar workshopdagen med inspiration från sin teaterbakgrund; deltagarna får genom lekar, trygghetsövningar och skådespel lära sig att illustrera sina tankar och berättelser. Rapparen Khaled Harara kommer sedan att gå igenom de grundläggande elementen i hur man skriver, rimmar och framför sina texter. Slutligen kommer DJn Alexandra Shanahan hålla en workshop i de grundläggande kunskaperna i hur man mixar. Dagen avslutas med ett mindre, gemensamt uppspel
i form av open mic.

 

Totalt beräknas workshopsen ta ungefär 4 timmar, max 15 personer kan delta.

 

Tid: Söndag 20 november 2016 kl 13-18

Plats: Karlsängskolans aula, Nora

Deltagare: max 15 ungdomar (13-19 år)

Anmälan: Länk till anmälningsformulär

Mer om projekt ZOUQAQ

JADA ~ GRÄNDER

De senaste året har projektet Zouqaq arbetat med att ge röst och plats åt unga människors berättelser. Genom att arbeta med två olika fokuspunkter har arbetet löpt parallelt i Sverige och i Gaza med en gemensam digital plattform.
I Sverige har projektet fokuserat på att plats åt unga, nyanlända och ensamkommande flyktingungdomars erfarenheter, språk och berättelser genom workshops i rap, poesi och spoken word under hösten i Värmland, Botkyrka och Göteborg. Materialet skrivet av dessa ungdomar har sedan överförts till scen i form av en turné tillsammans med de svenska rapparna Parham & Beri.
I Gaza har projektet fokuserat på att stötta och stärka den censurerade hiphop- och rapscenen rent praktiskt, genom att förse ett femtontal unga palestinska rappare med teknisk utrustning, lokaler och undervisning.
– Det finns ett behov av musik som ett sätt att kommunicera. Särskilt rapmusik kan ha stark effekt
på ungdomar och är ett verktyg som kan användas för att våga yttra sig och presentera sig själv, säger Khaled Harara, fristadsförfattaren och hiphop-artist.
Projektet presenteras av Riksteatern Värmland & finansieras av Postkodlotteriet.

OM WORKSHOPLEDARNA
Khaled Harara föddes 1987 i Yemen. Han är en välkänd Palestinsk rappare som levt som Khaled Hararaflykting i Gaza. Hans texter rör sig ofta kring politiska orättvisor med utgångspunkt från situationen i Gaza och diskuterar de mänskliga och humanitära perspektiven på livet under ockupation och förtrycket under Hamas. I Gaza har Khaled organiserat workshops för unga med fokus på att hitta sin röst och att uttrycka sig. På grund av Hamas censur av det fria ordet blev workshoparna förbjudna, och med anledning av Khaleds tidigare jobb som soldat i PLO, workshoparna och sina raptexter förklarade Hamas honom som en “fiende till staten” Han har ett flertal gånger blivit fängslad och förhörd. Detta ledde till hans flykt från Gaza, genom möjligheten
att leva och bo i Göteborg som fristadsförfattare. Khaled studerar nu vid musikhögskolan i Monirah HashemiGöteborg, turnerar med sin musik och är initiativtagare och projektledare för Zouqaqs workshopar i Gaza.

Monirah Hashemi föddes av afghanska föräldrar i Iran under flykt 1985, och bodde där de första 19 åren av sitt liv. Hon flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Hon är grundaren av Simorgh Film Association of Culture and Art (SFACA) och ledde där teateravdelningen samtidigt som hon var chef för avdelningen för kvinnofrågor í Simorgh. Hon började skådespela 2004 för att senare
ta sig an att skriva manus och regissera kortfilm. Hon skrev och regisserade 2006 pjäsen Cry of history som vann första pris på Herats utbildnings teaterfestival samma år. Sedan dess har Monirah jobbat som dramatiker, skådespelare och regissör. Monirah har arbetat med både kvinnor, män och barn och använt teatern som ett verktyg för att lyfta och stärka röster
under förtryck. Sedan 2013 lever och verkar Monirah i Karlstad i Sverige, och har gjort flera stora jobb för t.ex. Riksteatern, såsom Sitaraha/The stars/Stjärnorna som framförts på dari, Alexandra Shanahanengelska och svenska, en pjäs som hon skrivit och skådespelar i själv. Med Sitaraha har hon besökt teaterfestivaler världen över; Sydafrika, USA, Kanada och Italien.
Alexandra Shanahan föddes i Sverige 1994, med rötter i Irland & Italien. Hon har sedan flera år tillbaka producerat musik, arrangerat klubbar, hållt workshops för barn & unga samt turnerat som artist & DJ runtom i Sverige & Europa. Honhar även varit en drivande del i musikkollektivet Femtastic, som arbetat för en mer jämställd musik- & kulturbransch sedan 2010.

 

Vill du vara med och stötta Bergslagsspelen?

Våra workshop/prova-på-aktiviteter är gratis för att alla ska kunna delta.

För dig som har möjlighet, bidra gärna till Bergslagsspelens crowdfunding. Ditt bidrag blir då fördubblat av Region Örebro län.
Swisha valfri summa till: 123 609 53 50. Mottagare är Amatörteatersamverkan Örebro län. Ange meddelande: Bergslagsspelen. Alternativt sätt in ditt bidrag på Bergslagsspelens bankgiro 413-9671.
Stort tack på förhand!